
Steck
Steck
Utrecht
Transformatie tuincentrum naar groene stadsoase
Oppervlakte: 11 ha
Locatie: Utrecht
In opdracht van: Bob Scherrenberg
Concept + Ruimtelijke vormgeving + Inrichting
Een groene stadsoase
Van een tuincentrum omgeven door asfalt naar een groene stadsoase waar je je al genietend tussen het groen kan laten inspireren. En waar lokale ondernemers samenwerken aan het vergroenen van Utrecht en verbinden van haar bewoners. Een prachtige visie van eigenaar Bob Scherrenberg, die we samen stap voor stap tot leven brengen.
Toen het bekende tuinwarenhuis Overvecht in 1998 werd verkocht, bleven de grond en gebouwen eigendom van de familie. In 2019 vertrok de toenmalige exploitant, waarna zoon Bob het roer overnam en de naam veranderde in Steck. Met een enthousiaste groep mensen werkt hij sindsdien hard aan plannen om van Steck weer een geliefde, groene plek voor Utrecht te maken.
Uiteindelijk wil Steck het hele omliggende gebied van 11 hectare transformeren tot publiek park, een schakel tussen stad en land. RAUMKULTUR is betrokken bij de plannen voor de volledige gebiedsontwikkeling. De eerste stap in dit omvangrijke proces was de make-over van het tuincentrum naar een groene ontmoetingsplaats voor de buurt. Dit vernieuwde tuincentrum dient als testcase voor de omgeving, waarbij we met tijdelijke oplossingen de mogelijkheden voor het hele gebied laten zien. Haalbaarheid en betaalbaarheid zijn hierbij belangrijke sleutelwoorden.
Concept plattegrond
Het Concept
Heel Utrecht groen denken en groen doen
De missie van Steck is: ‘Heel Utrecht groen denken en doen.’ De focus ligt op de kracht van samenwerking, door groene en sociale ondernemers met hetzelfde DNA samen te brengen. We willen deze missie tot leven brengen in het nieuwe tuincentrum door in te zetten op inrichting, beleving en ontmoetingen. Ons doel is om mensen Steck te laten bezoeken voor meer dan alleen planten. Mensen verrassen, inspireren, op een andere manier laten kijken en nieuwe dingen leren om thuis toe te passen. Steck wordt dé plek in Utrecht waar je terecht kan voor duurzame producten en initiatieven.

De ‘nieuwe’ entree
Nieuw leven inblazen
Meer beleving door creatieve inrichting
Op een zo duurzaam mogelijke manier zijn we uit het asfalt gebroken en hebben we nieuw leven in het tuincentrum en het terrein daaromheen geblazen. De beleving van een groene ontmoetingsplaats begint al op het parkeerterrein, dat we helemaal hebben laten begroeien. Ook de eigenzinnige entree dient als voorproefje van wat bezoekers kunnen verwachten in het tuincentrum. Op het terrein van Steck valt van alles te ontdekken. Onze makers creëerden in totaal elf unieke objecten, zoals een uitkijktoren, een vogelhuis van wel zeven meter hoog en een enorm insectenhotel. Ook is er een kinderspeeltuin, een voedselbos, pluktuin en in het maisveld achter de kas kunnen de jongste bezoekers verdwalen, rennen en speuren in een avontuurlijk groen doolhof.
Zoveel mogelijk materialen komen uit de buurt en hebben we hergebruikt. De dakpannen en grindtegels komen bijvoorbeeld uit tuinen in Maarssen en De Bilt, waar we een toren en bankjes van hebben gebouwd. Er zijn zelfs gemetselde muurtjes waarin stukken uit de Utrechtse Domtoren zijn verwerkt. Met holletjes en nestkasten op het terrein willen we dieren aantrekken, zoals egels en insecten.
Het tuincentrum zelf kreeg een complete make-over. Langs de entree vinden bezoekers slimme en betaalbare tuinoplossingen die ze eenvoudig thuis kunnen kopiëren. Laat je inspireren en denk circulair, is hier de boodschap. Wip een paar tegels en maak een plantenbak, tuinbankje of een plekje voor egels. Vlak voor de kassa wandelen bezoekers door Oogst, een winkeltje met verse groenten, fruit en bloemen van de boeren uit de omgeving. Bij alles wat we hebben gecreëerd staat de intentie om de verbinding met de omgeving te versterken centraal.
Missie geslaagd.
Utrechter weet Steck weer te vinden
Met het vernieuwde tuincentrum bewijst Steck aan haar omgeving dat de plannen voor de gebiedsontwikkeling geen utopie zijn. Steeds meer innovatieve groene partijen sluiten zich aan bij Steck, zoals kwekerij Stekkers, pluktuin de Glitter Gladiool en Stichting Snorhaar voor wildopvang. Gezinnen dwalen door het maisdoolhof en basisscholen laten er hun scholieren kennismaken met flora en fauna. Ook de waardering van bezoekers steeg aanzienlijk, net als de omzet van het tuincentrum. Kortom: de Utrechter weet Steck weer te vinden.
We zijn er trots op dat we in waanzinnige samenwerking met andere partijen de maatschappelijke en sociale dromen van Bob Scherrenberg hebben gerealiseerd. En dat we met elkaar de mensen in Utrecht inspireren om te recreëren in het groen. Dit is nog maar het begin, want de gemeente heeft bevestigd dat we volgende stappen mogen zetten binnen de volledige gebiedsontwikkeling. Ook daar zijn we bij betrokken, dus stay tuned!

Onze aanpak
Met een brede blik kijken we naar uiteenlopende ruimtelijke ontwerpopgaven. Van conceptualisering tot ruimtelijk ontwerp en inrichting, met procesbegeleiding van A tot Z.